Pälsvård


Pälsvård – Päls-ras


Lite förord och bra att tänka på!


Shih-tzun är en långhårs-ras det är något man inte ska glömma av och då menar jag att även om du har din hund ner klippt så behövs pälsvård.


När man fått hem sin nya vän så är det bra att ordna en plats där man kan pyssla om hunden samt förvara sina verktyg så som kam, borste, sax, gummiband, klotång, schampo o balsam.


En del uppfödare skickar med några av sakerna när man köper valp samt support ger för kommande bad.


Fön är ett måste och går att köpa från välsorterade zoobutiker eller över nätet. Det som är skillnad med en fön till djurvård är att dom tål värmen som uppstår under lång tids användning!


– Vilket schampo o balsam ska jag välja då?


Mitt svar brukar bli ett för långhårshund utan parfym… JA det finns många att välja mellan och det är en djungel men oftast så har din uppfödare ett den brukar använda och då kan man börja med att testa det.


En hunds normala PH-värde är mellan 5,9 - 6,9 och en människas är på 7,4 så man bör hålla sig till produkter för hund!


Ett hund schampo/balsam är nästan alltid koncentrerat alltså måste man späda ut det. Då är det bra att skaffa sig 2 st tomma flaskor (50 cl). Gärna då med pip för då blir det lättare att fördela blandningen.


Det skall stå på flaskan vad som är rekommendation vid blandning samt om det skall vara hett, varmt eller ljummet vatten, skaka väl!


Börja alltid med att reda ut tovor och ta bort gummiband mm innan badet.


BAD:

Vät pälsen väl, krama samtidigt som du duschar så ser du att den blir genomblöt.


Ta sedan schampoblandningen och fördela över hunden och med pipen så kommer du åt överallt och då menar jag HUDEN på hunden. Massera väl i hårbotten med fingertopparna i några minuter PÄLSEN blir automatisk ren. GNUGGA INTE PÄLSEN, då blir det tovor.


* Skölj noga, allt måste bort.


Sedan gör du likadant med balsamblandningen TÄNK på att inte ha bråttom ha Trevligt!

* Skölj noga, allt måste bort.


När detta är färdigt så krama ur vattnet från pälsen och vira in hunden i handduk en stund innan du börjar att reda i den.


Detta är grunden för ett hund bad!

Jag vill tro att hjälp från uppfödaren finns till nya valpköpare för vår ras även om man inte har tänkt att ställa ut=)


FÖN:


När du börjar att föna din hund så har du oftast flera verktyg så som borste med långa piggar utan plasttoppar och en tätare som reder i t.ex. tovor samt en stålkam.


(kardan är utesluten för nybörjare eftersom den sliter direkt)


Kör igång fönen på mellan läge och börja att reda ut samtidigt som den blåser pälsen torr. Börja alltid med ansiktet/huvudet sedan öronen när det är klart så kan du sätta upp en provisorisk tofs.


Det bästa är att tidigt lära sin hund att ligga på sidan, då är det lättare att fortsätta med tassarna, benen och magen red ut, borsta/kamma samtidigt som fönen är igång fortsätt uppåt på sidan föna och borsta/kamma torrt.


Stäng av fönen och borsta igenom pälsen ända upp till ryggraden men vänta med att föna den biten, när första sida är klar så vänd och ta andra sidan likadant.


Pälsen på ryggen upp mot nacken tar du samtidigt och sedan rumpan/svansen.


När hunden är torr så sätter du upp pälsen uppe på huvudet som du önskar och mustascherna om så behövs, passa på att titta igenom din hunds ögon, öron, mun, tassar/klor och givetvis huden.


Glöm nu inte att berömma hela tiden, denna stund skall vara lika trevlig för er båda <3


Här är en bild av några verktyg som jag använder //  Rita BokdalenUnghunden byter päls ?


-Det stämmer inte riktigt för den tappar inte sin päls som ersätts av en ny, det växer ut flera hårstrån ur samma hårsäck!!


Ja, vad ska man säga det är ett gissel då dom börjar att närma sig åldern ca 8 månader man vet inte riktigt vad man har att förvänta sig och det gäller både nya som vana hund ägare men då finns det något som heter erfarenheten och det är den som jag menar är viktig att dela med sig av, alla gör inte likadant men om man får samma resultat så har man en bra utgångs punkt!


Den mat/vitaminerna mm som hunden äter bidrar till den största delen hur pälsen, huden och hårsäckarna mår!


Man kan t ex uppleva att över en NATT ha en hund som tovat ihop sig som en ullvante längst med huden, en mardröm!

-Det som har hänt är att det har växt ut ull från samma hårsäck. Valppälsen har varit lätt att sköta och du har kanske inte badat så ofta.

Här gäller det att reda ut hela hunden lugnt och metodiskt med en utrednings spray och sedan bada hunden direkt, troligen så får man mycket ull på kammen/borsten och det är ju bra för den ullen/pälsen ställer bara till det.

Eller om man har en päls som bara går av JA då saknas det något, hårstrån ska vara elastiska och inte porösa.


Några tips som underlättar när det känns som jobbigast.


*Borsta aldrig en torr päls utan utrednings spraya först, det som händer annars är att pälsen snor ihop sig utav statisk elektricitet och blir då oftast ännu tovigare.

*Borsta aldrig en smutsig päls och då menar jag en päls som av smuts sitter ihop i topparna.

*Bada lite oftare än vad ni brukar, så ni känner att man fått tillbaka kontrollen igen!

*Att ha i några droppar argan olja i både schampo o balsam nästa gång du badar återfuktar pälsen och huden.

 

Mår hunden bra så syns det på hela hunden och då framför allt på PÄLSEN!


När hunden når tvåårsåldern så har man förhoppningsvis kommit över den här jobbiga fasen och kan njuta av en lättskött ” vuxen ” päls

Det samma gäller den nerklippta shih-tzun. 

Dom behöver minst lika mycket omvårdnad för att må bra, några klipper med kam/sax och andra med maskin.

Det man skall tänka på är att man är försiktig vid ögonen, klipper man jätte kort här så kommer problemet när pälsen börjar växa ut!!

Och tänka på att aldrig klippa pälsen kort mellan tårna för då blir det stickigt när det börjar växa och då blir det mycket tuggande och slickande som kan bli orsak till svamp!

När pälsen når en längd på några centimeter att faktiskt kamma igenom hunden då och då samt bada vid behov eller varannan vecka som jag föredrar och FÖNA torr.

Titta över ögon o öron varje dag samt klippa klorna vid behov.

Och inför vintern köpa en tröja som värmer både rygg och bröst.


                                                       Det finns inga genvägar till en vacker päls!

                                                                                                       Rita Bokdalen